Followers

Monday, December 28, 2009

Merokok dan bantuan kerajaan.

Mulai Jan 1, harga minimum rokok ditetapkan kepada RM6.40 bagi 20 batang (32 sen sebatang). Ini diumumkan oleh Menteri Kesihatan semalam. Mengulas pengumuman ini, Menteri Belia dan Sukan mencadangkan tidak merokok sebagai prasyarat untuk belia dan pelajar memohon bantuan kerajaan. Cadangan ini disuarakan kerana banyak pihak terutama belia dan pelajar masih mampu membeli rokok meskipun harganya mahal dan sentiasa dinaikkan.

Wajarkan cadangan ini dilaksanakan? Apakah implikasinya kpada belia dan pelajar kalau dilaksanakan. ??? dgn biasiswa, PTPTN dan bantuan kewangan lain.. kalau kurang duit macam mana nak teruskan study??/

6 comments:

 1. salam singgah.
  menaikkan harga rokok hanya langkah sementara dan berkemungkinan menimbulkan masalah baru yang lain (mencuri, menipu, buli dan masalah sosial lain). Kalau benar-benar serius, ban (larangan total) sahaja. Pendapat saya lah.

  ReplyDelete
 2. Willie:
  Tunggu pandangan dari org yg merokok lagi.

  DrSam:
  Itu pandangan bernas tapi pun byk implikasi negatif bagi mereka yang mata pencarian dari hasil rokok terutama para petani yang menanam pokok rokok di negara kita.. So isu ini sebenarnya tiada penghujungnya. Yg ada kuasa cakap je... hakikatnya tiada jln penyelesaian konkrit.

  ReplyDelete
 3. asal la murah sangat...
  ala student2 xyah merokok la

  ReplyDelete
 4. baik x mrokoklah.. x baik utk kesihatan.

  ReplyDelete
 5. bt0l...
  x elok utk kesihatan...


  mazhar-gallery.blogspot.com

  ReplyDelete